Logistika – značenje, definicija i pojmovi

sleper33

ZNAČENJE REČI LOGISTIKA

U stručnoj i naučnoj literaturi se sreću različiti pogledi o korenu pojma logistika.
Prema jednom viđenju pojam logistika se prvi put javlja 1670.godine u vojnim dokumantima Ludwig-a XIV o značenju snabdevanja vojnih trupa i kao i transportnom podrškom u prebacivanju iste, naoružanja, opreme, prehrane, sa jednog položaja na drugi.Shodno tome brojni ljudi su mišljenja da pojam logistika vodi poreklo od francuske reči loger koja znači“stanovati“ „smestiti se“.To je poslužilo kao osnova za pojednostavljeno poimanje vojne logistike koja je obuhvatala snabdevanje,transport i prenoćište trupa i čuvanje vojnih dobara.
U naučnom smislu vojne taktike i strategije prvi je upotrebio švajcarski genaral Baron de Jomini
(1779-1869).
Pred kraj 19 veka izraz se preselio u Sjedinjene Američke Države gde se u njihovoj literaturi pojavljuje kao izraz logistics „pozadinske vojničke službe“.
Logistika u 20 veku se kao nauka i kao aktivnost snažno razvija i afirmiše ne samo u vojnom području već i u civilnim i državnim sektorima.

DEFINICIJA POJMA LOGISTIKA

Definicija logistike prema Veću Evrope glasi : “ Logistika predstavlja upravljanje tokovima robe i sirovina,procesima izrade,završenih proizvoda i pridruženim informacijama od tačke izvora do tačke krajnje upotrebe u skladu sa potrebama kupca.U širem smislu logistika podrazumeva i povrat
i raspolaganje otpadnim tvarima“.

POSLOVNA LOGISTIKA

Sadrži:

-naručivanje
-upravljanje skladištem
-upravljenje zalihama
-manipulaciju sa robom
-unutrašnji i međunrodni transport
-informacijski logistički sastav.

POSLOVNA LOGISTIKA I LOGISTIČKE AKTIVNOSTI se temelje na osnovnim načelima:

-kvalitetan proizvod
-na pravom mestu
-u pravo vreme
-uz najniže troškove.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

4 komentara

 • Bilo bi zanimljivo čitati jedan članak na temu remont kočionih čeljusti. Jer mnogi vozači nemaju osnovne informacije i znanja o značaju redovnog servisiranja kočionih čeljusti.

 • Miki

  Pa gde je ovde člnak o remontu i servisiranju kočionih čeljusti? Vidim Vaš komentar i zaintrigira me ali ne vidim članak….

 • mms

  Ma kakav remont, ne treba se saliti sa kocnicama i čačkati i krpiti. Samo novo i to provereno sa svim mogucim atestima.

  Evopšta podrazumevaju pod remontom:

  REMONT KOČIONIH ČELJUSTI (KLJEŠTA):

  prvo se utvrđuje kvar nakon čega se kočione čeljusti(klješta) rastavlja te se pripremaju novi delovi koji će se ugraditi.
  Peskarenje – posle čišćenja i odmašćivanja, kočiona čeljust(klješta) se peskare kako bi se s kućišta skinula sva rđa i stari lak koji se nalazio na kočionoj čeljusti(klještima).
  Lakiranje – nakon peskarenja, kočiona čeljust(klješta) se lakira i suši.
  Izmena delova i sklapanje – sledi sastavljanje kočione čeljusti(klješta) sa svim potrebnim novim delovima ili zamenom delova koji su neispravni.
  Provera – nakon što se kočiona čeljust(klješta) sastavi, proverava se ispravnost kočione čeljusti(klješta) i senzora istrošenosti kočionih obloga.

  sa sajta firme http://bp024.com/blog/Brake-Parts-9.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *