Astronomske cene kolekcionarskih primeraka klasičnih i oldtajmer automobila!

Pojedini kolekcionarski primerci klasičnih i oldtajmer automobila dostižu astronomske cene koje se mere u desetinama miliona dolara. Pogledajte najnoviju listu deset najskupljih automobila svih vremena koji su prodati na aukcijama.

S obzirom da se mnoge transakcije obavljaju direktno između kolekcionara, podaci o njihovim cenama uglavnom nisu dostupni javnosti, a stručnjaci tvrde da su takvi primerci čak skuplji od onih koji se pojavljuju u katalozima aukcijskih kuća. Zbog toga se na listama najskuplje prodatih automobila svih vremena obično nalaze samo vozila koja su promenila vlasnika na nekoj od aukcija.

Da cene kolekcionarskih klasičnih automobila i dalje rastu iz godine u godinu, najbolje se vidi kada se uporede liste 10 najskupljih primeraka svih vremena iz 2014. i 2018.

Na listi iz juna 2014. poziciju broj 1 držao je Mercedes-Benz W196 iz 1954, sa cenom od 29,7 miliona $, dok je na najnovijoj listi ovaj automobil tek na 3. mestu.

Pre 4 godine na poziciji 10 nalazio se Ferrari 250 GT California Spyder iz 1961, čija je cena na aukciji iznosila 10,9 miliona $, dok se 2018. na istom mestu nalazi takođe jedan Ferrari, ali on košta čak 18,5 miliona $.

Izvor : b92

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *