Zahtev da granični prelaz Nakovo – Lunga bude otvoren 24 sata! (SRB)

Gradska uprava u Kikindi traži od nadležnih državnih organa da granični prelaz sa Rumunijom, Nakovo – Lunga, bude otvoren 24 sata, kao i da bude prekategorizovan i za teretni i autobuski saobraćaj. Prelazak kamiona na ovom mestu omogućio bi izvoznicima iz Kikinde brži i jeftiniji transport robe na tržište EU, jer bi put do Rumunije bio znatno kraći. Kikindska vlast smatra da su oba zahteva opravdana.

Naime, put od Kikinde do Temišvara preko Nakova kraći je za oko 20 kilometara nego preko prelaza u Srpskoj Crnji, do Arada čak za 65, a do pograničnog mađarskog grada Mako za oko 40 kilometara. Osim toga, protok radne snage bio bi bolji, što odgovara i našim i rumunskim poslodavcima. Zato je i pokrenut zajednički IPA projekat prekogranične saradnje “Mobilnost radne snage u pograničnom regionu”.

– Kada bi granični prelaz Nakovo – Lunga radio neprekidno, i kada bi bio moguć transport kamionima, naše firme koje već izvoze robu u Rumuniju, poput fabrike “Toza Marković”, kao i rumunske fabrike koje imaju pogon u Kikindi, poput “Zopasa”, imale bi znatno jeftiniji prevoz. Između “Zopasovih” fabrika u Kikindi i Velikom Semiklušu sedmično saobraća desetak kamiona, a godišnje oko 530. Udaljenost između ova dva mesta preko prelaza u Srpskoj Crnji je 78 kilometara, a preko Nakova 38 kilometara, dakle 40 kilometara manje – ističe Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde.

Otkako je prelaz Nakovo – Lunga otvoren, u novembru 2014, do danas ovuda je prešlo više od 500.000 ljudi. Tokom samo jednog letnjeg meseca, granicu pređe 18.000 građana, što je daleko više nego preko prelaza u Banatu koji su otvoreni istog dana – Vrbica – Valkanj kod Čoke i Jaša Tomić – Fenj kod Sečnja.

Granični prelaz Nakovo – Lunga otvorili su tadašnji premijeri Srbije i Rumunije, Aleksandar Vučić i Viktor Ponta. Prelaz sada ima međunarodni karakter treće kategorije. To znači da je otvoren samo od sedam do 19 sati, i to samo za putnički saobraćaj. Ovaj prelaz nekada je radio kao malogranični, ali je više od decenije bio zatvoren. Prelaz je od Kikinde udaljen oko devet kilometara, a iz Nakova se do rumunskog sela Lunga Mare biciklom može doći za desetak minuta.

O prekategorizaciji graničnog prelaza Nakovo – Lunga dve države su se dogovorile i ona je u planu. Međutim, to podrazumeva i ulaganja u dodatno infrastrukturno opremanje, jer rumunska strana insistira na dogradnji nedostajućih sadržaja na prelazu. Za izgradnju po jedne izlazne i ulazne trake za autobuse i teretna vozila, natkrivanje kontrolnog punkta, instaliranje video-nadzora, rekonstrukciju puta od Kikinde do državne granice, potrebno je oko 2,2 miliona evra. Novac za ovaj projekat trebalo bi da se obezbedi iz prekograničnog IPA projekta, posao bi trebalo da realizuju Grad Kikinda i rumunska opština Žombolj.

Izvor : vecernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *