Vlada bi jednim potezom mogla sniziti cijenu goriva (HR)

Od utorka ujutro cijene goriva na benzinskim postajama ponovno su porasle, tako da je litra eurosupera 95 dosegnula 10,50 kuna, a cijena eurodizela bila je nešto ispod deset kuna. Prosječna je cijena benzinskih goriva, navodi www.min-go.hr, 10,41 kunu, dizelskih 9,8, autoplina 4,7, a plinskog ulja 5,6 kuna. Prije samo mjesec dana prosječna je cijena benzina iznosila 9,9, a dizelskih goriva 9,2 kune.

Rast cijena goriva posljedica je višemjesečnog rasta cijena nafte na svjetskim tržištima. Barel nafte, podsjetimo, na londonskom je tržištu u ponedjeljak premašivao 77 dolara. Od početka godine cijena nafte viša je za oko 15 posto, a u godinu je dana porasla za 44 posto. Cijene nafte rastu ponajviše zbog odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se na taj način stvorila veća potražnja, pa tako i porasla cijena. Rastu cijene nafte, kako navode analitičari Admiral Marketsa, u prilog ide i istupanje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, što je izazvalo nove napetosti na Bliskom istoku, zbog kojih se strahuje za stabilnost opskrbe Zapada bliskoistočnom naftom.

Analitičari prognoziraju da bi cijene nafte mogle i dalje rasti. Predviđa se da bi iduće godine barel mogao dosegnuti cijenu od sto dolara. Posljedično bi rast cijena goriva mogao povisiti i stopu inflacije u Hrvatskoj, jer je uz cijene goriva vezan prijevoz roba.

Što poskupljenje goriva znači u prijevozu, može se vidjeti na primjeru našeg velikog cestovnog robnog prijevoznika Ricarda, čijih 300-tinjak kamiona godišnje troši oko 12 milijuna litara goriva.

– Jasno je kako nama rast cijene goriva za jednu kunu po litri donosi povećanje troškova u poslovanju za 12 milijuna kuna godišnje. Podsjetit ću kako je, primjerice, u siječnju 2016. litra eurodizela stajala 7,20 kuna, a danas je 9,79 kuna. Kod prijevoznika, logično, gorivo je najvažnija troškovna stavka i do 50 posto cijene naše usluge čini upravo njegova cijena. Dakle, poskupljenjem goriva od deset posto i naša usluga, ugrubo rečeno, imat će pet posto višu cijenu. S većinom naših najvažnijih poslovnih partnera imamo klauzulu koja se odnosi na cijenu goriva te na osnovi nje točno i mi i partner znamo koja je cijena naše usluge – kaže nam Milan Vrdoljak, suvlasnik Ricarda.

Tportal nedavno je prenio podatke iz studije koju je prije nekoliko godina proveo zagrebački Ekonomski fakultet, u kojoj se navodi podatak da deset posto skuplje gorivo poduzetnicima donosi oko milijardu kuna novog troška.

Valja svakako podsjetiti da je Vlada za ovu godinu projicirala inflaciju od 1,5 posto. Gorivo, jasno je, ima velik utjecaj na inflaciju, no također treba reći kako u strukturi cijene goriva državni nameti, odnosno porezi i trošarina, sudjeluju s čak 60 posto. Nabavna cijena čini samo 30 do 35 posto ukupne cijene goriva. To praktično znači da Vlada jednom odlukom o snižavanju neke porezne ili trošarinske stavke u cijeni goriva može bitno utjecati na njegovu konačnu cijenu.

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *