Otvoren drumski deo Krimskog mosta!

Ruski predsednik Vladimir Putin je otvorio drumski deo Krimskog mosta. On je sam provozao kamion „kamaz“, koji je prvi prešao preko mosta. Putin je čestitao građevincima što su pola godine pre roka završili gradnju.

„Čestitam vam. To je prvi deo, prva linija, ali sigurno najvažnija. Ne sumnjam da ćemo do jeseni završiti teretni deo, a kroz godinu dana i železničku prugu“, rekao je Putin. „Pojehali“, rekao je Putin nakon što je seo u kabinu kamiona. Njegov kamion se nalazio na čelu kolone od 30 kamiona koji testiraju izdržljivost mosta. Vožnja je trajala 16 minuta, preneo je Sputnjik.

Ograničenje brzine preko mosta iznosi 90 kilometara na sat. Most će sutra biti otvoren za javnost.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je novinarima da Putin poseduje vozačku dozvolu za C kategoriju vozila, odnosno za voženje kamiona. „On ju je dobio još pre dvadesetak godina“, rekao je on. Krimski most je povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi (19 kilometara).

Zapad kritikuje Rusiju zbog otvaranja Krimskog mosta

Ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je danas predvodio ruski predsednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslova, most predstavlja “još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, prenosi Rojters.

“Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava”, navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, “koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda”.

Putin je izrazio nadu da će drugi i treći deo mosta preko Kerčkog moreuza biti završeni kvalitetno i u roku. Država će i dalje izvoditi po celoj zemlji projekte poput Krimskog mosta, dodao je ruski predsednik.

Izvor : Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *