NIS : Geofizička istraživanja na području Zrenjanina i Žablja! (SRB)

U sklopu istraživanja rezervi nafte i gasa, NIS ovih dana počinje geofizička istraživanja na području Zrenjanina i Žablja.

Radovi će se izvoditi samo na parcelama za koje NIS dobije pisanu saglasnost vlasnika.

Geofizička ispitivanja se obavljaju u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području „Turija 4“, na površini od 720 kvadratnih kilometara. Istražno područje, pored Zrenjanina i Žablja, obuhvata i područja Vrbasa, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Temerina i Titela.

Radi boljeg informisanja građana, pre početka radova u mesnim zajednicama kompanija će otvoriti kancelarije u kojima se mogu dobiti dodatne informacije, izneti sugestije, primedbe i prijaviti eventualna šteta. Pored toga, na prometnim mestima u naseljima, biće obaveštenja, a deleće se i flajeri sa detaljnim informacijama o projektu.

Kako je saoptšeno, NIS će nadoknaditi svaku eventualnu štetu ukoliko bude nastala u toku obavljanja radova. Građani će moći da se jave mesnim zajednicama svakog radnog dana, a procenu eventualne štete svakodnevno će obavljati ovlašćeni predstavnici NIS-a u prisustvu predstavnika mesne zajednice.

Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, bežičnom (wireless) tehnologijom koja je potpuno bezbedna, kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njihovi delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom, tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

NIS poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje ovih radova i tokom izvođenja projekta će se poštovati svi ekološki standardi i pravila bezbednosti na radu. Izvođač radova je „Naftagas Naftni servisi – Seizmički servisi“ NIS-a. Istraživanjima se meri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Izvor : Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *