Vozili smo: Citroen Grand C4 Space Tourer (HR)

C4
Estetski, vanjština ovoga prema potrebi i sedmerosjeda, djeluje jako luksuzno. Motor je snažan, ali i izuzetno štedljiv, što je dobra preporuka za hrvatske vozače.

Prostora koliko hoćeš, luksuz i preglednost, prvo je na što pomislimo kada nekoliko dana imamo privilegij provozati Grand verziju Citroena C4 SpaceTourer (donedavno Picasso). Ovaj automobil ima toliko privlačnih i funkcionalnih komponenti da konačna cijena od 240.103 kune uistinu ne zvuči previše.

Automobil koji nam je bio na testu došao nam je u najvišem “shine” paketu opreme. Estetski, vanjština ovoga prema potrebi i sedmerosjeda, djeluje jako luksuzno, čemu vrlo zanimljivi pečat daju u sivo “odjeveni” stražnji nosači krova, baš kao što to čine i efektni lakometalni naplaci. Ostavimo li po strani fascinaciju zavodljivom vanjštinom s luksuznim pečatom, unutrašnjost je ono što ovom automobilu daje dodatnu privlačnost. Riječ je o jednoj od uistinu najprostranijih kabina u klasi.

Prostora u izobilju ima na svim pozicijama, a za razliku od konkurenata, na stražnjoj su klupi tri jasno razdvojena sjedala većih dimenzija. Ono što daje dodatnu prednost, pa i u smislu pretvaranja ovog automobila u komercijalno vozilo, taksi primjerice, jest činjenica da se u podnici prtljažnika nalaze još dva sjedala, istina nešto skromnijih dimenzija, ali za djecu idealna.

Unutrašnjost je i u dizajnerskom smislu vrlo lijepa i digitalno osmišljena. Ne treba izdvajati kako je oprema maksimalna, kako posjeduje baš sve što bi se danas u automobilu uopće i moglo tražiti. Sigurnost je također maksimalna: šest zračnih jastuka, kao i ABS, REF, AFU te ESP to itekako potvrđuju.

Masaža

Automatski klima-uređaj, sjedalo suvozača relax s produžetkom za podizanje nogu, elektrokromni unutarnji retrovizor, automatski brisači i paljenje svjetala, pomoć pri parkiranju sprijeda, automatsko otvaranje poklopca prtljažnika, ili pak dodatno zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo, kao i LED dnevna svjetla, to samo potvrđuju. Oduševljava i audiosustav, panoramski 12-inčni HD ekran s mogućnošću personalizacije, ili pak navigacijski 3D sustav. I za kraj ovoga dijela – prednja sjedala imaju funkciju lumbalne masaže.

Motor koji je pokretao Grand C4 SpeceTourer bio je BlueHDi snage 150 KS sa S&S funkcijom upotpunjen 6-stupanjskim automatskim mjenjačem koji se nalazi u visini upravljača. To je jamčilo i jako uzbudljivu vožnju. Privlačnosti, osim snage, pridonosi i jako niska potrošnja. Začudno niska s obzirom na gabarite vozila, baš kao i na činjenicu da je neopterećeno teži od 1,5 tona. Konkretno, naš se prosjek zaustavio na 5,6 litara, što je kao dobro. Svakako veseli da je zahvaljujući S&S sustavu potrošnja i u gradu vrlo prihvatljiva, nešto više od šest litara.

Dodatna oprema

Sve u svemu sjajna dinamika uz vrhunsku udobnost. Što znači da se nakon vožnje, pa tako i višesatne, po izlasku iz ovog Citroenovog reprezentativnog primjerka ne osjećate umorni nego – odmorni. Kao da ste se vratiti s wellness tretmana, a ne s dugog puta.

Ako su vam ruke pune, a trebate nešo staviti u “gepek”, dovoljno je mahnuti nogom ispod zadnjeg branika i zadnja vrata će vam se sama otvoriti uz pomoć elektrike i hidraulike. Za spuštanje je pak dovoljno pritisnuti dugme s lijeve stane petih vrata i ona će se sama zatvoriti.

Od dodatne opreme testni primjerak ima dva sjedala u trećem redu (uključuje prijenosnu svjetiljku u prtljažniku) – 5000 kn, naplatke od lagane legure 18” EOLE crne boje – 4750 kn, zakretne dvofunkcijske Xenon farove – 7500 kn, nemetalik boju crna Onyx – 3600 kn, Paket Drive Assist (prepoznavanje ograničenja brzine, aktivno upozorenje na nenamjerno prelaženje crte, sustav „upozorenja na nepažnju vozača“, automatska duga svjetla, Aktivni sustav nadzora mrtvih kuteva) – 6000 kn. Cijena testnog modela Citroen Grand C4 Picasso Shine BlueHDi 150 EAT6 je 270.999 kn.

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *