Da li “jugići”, “vartburzi” i “golfovi dvojke” idu u istoriju?! (SRB)

Uredba koja će se primenjivati od 5. jula, da automobili stariji od 15 godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled, izazvala je burnu reakciju vlasnika. Statistika kaže da je reč o preko 50 odsto registrovanih vozila. Inače, na tržištu je tražnja automobila starijih od 15 godina već prepolovljena.

Do sada najtraženiji automobili sa cenom do 2.000 evra i stariji od 15 godina na pijaci u Bubanj Potoku izgubili su kupce. Oni koji kupuju gledaju vozila mlađa od deset godina. “Jugići”, “vartburzi” i “golfovi dvojke”, kažu prodavci, idu u istoriju.

 

Vlasnici automobila do 15 godina nezadovoljni su odlukom države da dva puta godišnje idu na tehnički pregled. Oni smatraju da su kriterijumi mnogo stroži nego u Evropi.

“U Nemačkoj se tehnički pregled radi na dve godine, a kod nas dva puta godišnje”, istakla je jedna vlasnica automobila.

Ima onih vozača koji zbog zagađenja i bezbednosti podržavaju odluku.

“Zato što su vozila neispravna, zarđala i nebezbedna kako za same učesnike, vozače tih starijih automobila, tako i za nas”, kaže vozač koji podržava odluku.

Stručnjaci upozoravaju da tehnička neispravnost od samo tri odsto učestvuje u uzrocima nesreća na našim putevima. Odobravaju tehnički pregled dva puta godišnje i rigoroznu kontrolu izduvnih gasova, ali trošak moraju podeliti vlasnici i država.

“Ako je funkcija bezbednost saobraćaja, onda to država treba da subvencionira, to je jedna stvar, a još manje mogu da razumem da je taj tehnički pregled skuplji od tehničkog pregleda koji se obavlja normalno”, rekao je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Po sadašnjim proračunima oko 35 odsto vozila neće moći da obnovi registraciju bez ozbiljinih popravki koje često prevazilaze njihovu vrednost, što znači da će mnogi ostati na parkinzima ili završiti u reciklaži.

Izvor : rts

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *