Prolećno uređenje somborske varoši! (SRB)

sombor 1

Užurbani komunalci su uveliko u prolećnim radovima uređenja somborske varoši, po zelenilu nadaleko poznate.

Jedan od najboljih repera da je proleće stiglo u grad, su svakako vodoskoci dve gradske fontane, one na glavnoj Ulici Kralja Petra Prvog i Trgu Koste Trifkovića, koji je u kolokvijalnom govoru imenovan Trgom umetnosti, pošto se na njemu nalaze Narodno pozorište i Gradski muzej sa svojom Galerijom savremene umetnosti.

Radnici za to nadležnog JKP „Zelenilo“ su obavili pripreme za puštanje u rad gradskih fontana, a najpre se krenulo sa generalnim pranjem fontane na početku glavne ulice. Tom prilikom su specijalnim hemijskim sredstvima uklonjeni kamenac i ostale nečistoće, potom je izvršeno puštanje vode i fontana je puštena u rad, na zadovoljstvo Somboraca i posetilaca sa strane.

sombor 2

Isti postupak je ponovljen i sa novijom fontanom na Trgu Koste Trifkovića, koja sa okolnim enterijerom, uistinu ulepšava i oplemenjuje prostor umetničkog trga, i u punoj meri doprinosi ukupnoj turističkoj ponudi Ravangrada.

A kada je o zelenilu reč, bivajući posebno ponosni na svoje vremešne bođoše, Somborce je obradovala nova sadnja 45 koprivića na Staparskom putu, namesto prethodno uklonjenih obolelih i devastiranih stabala iste vrste.

Najpre je, prema nalogu nadzornog organa, izvršeno vađenje 42 bođoša, od kućnog broja 28 do ugla sa Vojničkom ulicom. Uklonjena stabla su učestalo orezivana radikalno, „u glavu“, s obzirom na to da su urastala u vazdušne vodove instalacija, pa su vremenom obolela od truleži i jedino rešenje je bilo zamena novim koprivićima.

Posađeno je 45 novih sadnica bođoša, starih 12 godina i visine oko dva i po metra, taman koliko su dozvolili vremenski uslovi, pošto je u međuvremenu otpočela kiša, nakon koje je ipak posađeno i preostalih pet sadnica. Planska obnova drvoreda je predviđena i u Ulici Matije Gupca gde će biti posađeno 20 novih stabala, kao i Rade Končara (68), a u planu je i da se tokom 2018. izvrši zamena i u Ulicama Rade Drakulića i Ilije Birčanina.

Brže nego što se očekivalo, kosidba javnih zelenih površina otpočela je u Somboru punim intenzitetom. Pošto su joj vremenski uslovi i česte smene kišnih i sunčanih perioda itekako pogodovali, trava je za samo nekoliko dana izyikljala, ponegde i do visine od dvadesetak centimetara. To je bio povod da radnici „Zelenila“ sa svojim trimerima, kosačicama, traktorima sa mulčerima, krenu u košenje.

Prethodnih dana pokošene su najpre, površine u centru grada, unutar somborskih venaca, kao i Park heroja, da bi se nastavilo sa uređenjem ulivnih ulica koje vode ka senovitim vencima, pa su ekipe gradskog komunalnog preduzeća pokosile travu u Ulici Sonje Marinković, Podgoričkoj, na Staparskom putu i u Vojvođanskoj ulici, Apatinskom putu…sve dok javne zelene površine ne budu dovedene u red, baš kako priliči gradu sa tradicijom održavanja zelenila kakvu Sombor odavno neguje.

Izvor: Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *