“Parkiraj i bicikliraj” na 50 parking mesta, besplatno parkiranje za bicikla i motocikla u Beogradu! (SRB)

parking

Beograd će, zahvaljujući stupanju na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, dobiti više od 250 novih parkig mesta, što znači da će od sada u delu gde je bila zaštićena zona od pet metara od pešačkog prelaza biti moguće parkiranje, rekao je gradski menadžer Goran Vesić na Adi Ciganliji prilikom početka sedme sezone akcije JKP “Parking servis” “Parkiraj i bicikliraj”, prenosi Beoinfo.- Do sada je u zakonu postojala zaštićena zona pet metara od pešačkog prelaza, na kojoj nije moglo da bude mesto za parkiranje. Sada je ta zona ukinuta i u gradu ćemo dobiti više od 250 novih parking mesta. Doneli smo i odluku da na 50 parking mesta uradimo mesta za parkiranje bicikala i motocikala i to besplatno. To će biti naš dodatni doprinos razvoju biciklističkog saobraćaja – objasnio je Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera, sugrađanima, koji parkiraju svoja vozila na parkinzima gradskog preduzeća, je na raspolaganju oko 450 bicikala na teritoriji Beograda.- Na parkiralištu na Adi Ciganliji na raspolaganju je oko 200, tu ih ima najviše, zatim kod SC Milan Gale Muškatirović, Sava Centra i u garaži Obilićev venac. Oni građani koji parkiraju automobile mogu besplatno da koriste bicikle između 9 i 21 sat i to po dva bicikla samo uz ličnu kartu, a kada preuzimaju automobil vraćaju bicikle. To se pokazalo kao veoma dobro, jer građani u toku letnje sezone naročito na Adi itekako koriste ovu uslugu – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine na teritoriji grada je urađeno oko 20 kilometara biciklističkih staza, a plan je da bude urađeno 120 kilometara u naredne četiri godine, kako bi udeo biciklističkog u ukupnom saobraćaju u gradu bio do 10%.- Tokom ove godine raspisaćemo tender za javno-privatno partnerstvo za 120 javnih bicikla, to već postoji u velikim evropskim gradovima, gde će ljudi na određenim stanicama u gradu moći da uzmi bicikle i naravno da ih vrate, plate, a jedan deo koriste i besplatno. Naš fokus će u narednom periodu biti razvoj biciklizma i omogućavanje ljudima da koriste alternativne i zdravije načine prevoza – zaključio je Vesić.

Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković je rekao da je prošle godine ove bicikle koristilo 25.000 sugrađana, a godinu dana ranije oko 10.000.- Razgovarali smo sa udruženjima roditelja koji su nam dali predlog da uvedemo i dečje bicikle, što ćemo raditi od sledeće godine. Tako će moći da se dobiju dve velike bicikle i jedna ili dve male, kada se vozilo parkira u nekoj od naših garaža – objasnio je Čupković.

Na parkiralištima ćemo, dodao je, uvesti i mini radionice gde će se besplatno popravljati bicikli. To ćemo, dodao je Čupković, uvesti i u garažama u centru grada, jer se pešačka zona širi.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *