Oprez: Biciklisti nemaju prednost na pešačkom prelazu! (SRB)

Biciklisti-pesaci

Dragi biciklisti, nemamo prednost kada biciklom prelazimo pešački prelaz, jer vozači imaju obavezu propuštanja isključivo pešaka, a ne drugih motornih i ‘nemotornih’ vozila”, naveo je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja na svom Tviter nalogu.

U susret proleću i biciklističkoj sezoni koja se približava, kontaktirali smo Okanovića da objasni pravila saobraćaja koja imaju veze sa prelaskom biciklista preko “zebre”, u cilju apela na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i bezbedni.- Brojni komentari ispod tvita ukazuju na to da je tema važna, kao i da postoje zablude o režimu kretanja biciklista preko pešačkog prelaza – kaže Okanović i dodaje da biciklistima, naravno, nije zabranjeno kretanje preko prelaza za pešake.

Vozači dvotočkaša nisu ni dužni da siđu sa bicikla prilikom prelaska ulice, ali moraju da prihvate i činjenicu da nisu pešaci, te da nemaju takva prava, navodi on.

Kada sugrađanin preuzme stvar u svoje ruke- Bitno je da biciklista razume da vozač automobila nije dužan da ga propusti. Problem je ako se na istom mestu nađu vozač kola koji je toga svestan i vozač bicikla koji veruje da automobil mora da se zaustavi, u tom slučaju može doći do nesreće – kaže Okanović.

On objašnjava da postoji i slučaj u kome biciklistička staza “seče” kolovoz. Zakon to ne prepoznaje kao zasebnu situaciju, već kao ukrštanje puteva (što biciklistička staza i jeste), odnosno klasičnu raskrsnicu.- Zakon ne propisuje ni to da automobil mora da propusti biciklistu čak ni na stazi koja je paralelna sa samim pešačkim prelazom, ali to, naravno, u praksi nema logike; zašto bi propustio pešaka, ali ne i biciklistu koji se nalazi iza njega? – objašnjava Okanović.

U situacijama ukrštanja kolovoza i biciklističke staze, poštuje se opšte pravilo raskrsnice, odnosno prednost desne strane.- Ne kažem da to tako treba da bude, već da zakon o saobraćaju treba regulisati, ali do tada valja razrešiti nejasnoće, jer je nesporazum u saobraćaju problem koji dovodi do nesreća – zaključio je Okanović.

Izvor: Blic

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *