Domaćim proizvođačima policijskih uniformi omogućiti ravnopravne uslove (BiH)

Na današnjem sastanku predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i BH Konzorcija istaknuto je da domaćim proizvođačima policijskih uniformi treba omogućiti jednake uslove prilikom nabavki u policijskim agencijama BiH.

Predstavnici BH Konzorcija (koji okuplja domaće proizvođače policijske i vojne opreme kao što su Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka) upoznali su predsjednika VTK BiH Ahmeta Egrlića i njegove saradnike sa problemima sa kojima se susreću nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi.

Kako je saopćeno iz VTK BiH, tim pravilnikom domaći proizvođači su onemogućeni da uopšte učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati jer su njime propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode van BiH i čiji je ekskluzivni zastupnik za BiH jedna domaća trgovačka firma.

Članovi BH Konzorcija su firme sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme, a policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama.

Predsjednik VTK BiH Egrlić je izrazio spremnost da ova institucija pomogne u prevazilaženju prepreka, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da nastave sa proizvodnjom za potrebe domaćeg tržišta i novim zapošljavanjima.

izvor: Akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *