Folije za zatamnjivanje stakala ili fabrički zatamnjena stakla, kako znati (SRB)

Applying Tinting Foil On A Car Window

Folije za zatamnjivanje stakala ili fabrički zatamnjena stakla – kupili ste auto ili tek treba da ga kupite, a ne znate kako da utvrdite hoćete li morati da radite atest ili da skidate folije?  Ovaj problem muči mnoge vozače. Redakcija sajta Polovni automobili potražila je odgovor na ovo pitanje od policije. Na to su dobili sledeći odgovor:

“Odredbe o homologaciji materijala za sigurnosna stakla i njihovu ugradnju na vozila definisane pravilnikom UNECE br.43 (ECE Regulation No. 43, Uniform provisions concerning the approval of safety glazing materials and their installation on vehicles).

Navedenim pravilnikom je određeno da sva stakla ugrađena na vozilo moraju imati jasnu i neizbrisivu homologacijsku oznaku. Kako je pravilnikom propisano, u blizini homologacijske oznake potrebno je postaviti i simbole koje bliže određuju osobine i svojstva stakla.

Simbol koji određuje da je staklo fabrički zatamnjeno je oznaka V i postavlja se iznad homologacijske oznake.

Upravo u slučaju, kada su stakla fabrički zatamnjena više od 30%, obavezno je da su označena sa gore pomenutim simbolom V, kao što je prikazano na priomerima koje možete videti OVDE

 

Izvor: Polovni automobili

Autor: Dragan Romčević

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *