Umjesto na festivalu, tri i pol sata proveli na granici (HR)

Više od dva sata čekali su vozači osobnih automobila u nedjelju na izlazak iz Hrvatske te oko sat i pol na ulazak u Hrvatsku na graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Duboševica–Udvar.

Naime, u nedjelju se u obližnjem mađarskom gradu Mohaču održavao finalni karnevalski festival buša, zbog čega se veći dio hrvatskih građana odlučio na izlet u susjednu državu. Umjesto turističke dobrodošlice, dočekale su ih kolone na ulasku u Mađarsku te višesatna čekanja.

Bez posebne kolone

– Željeli smo u Mohač stići oko 14 sati, kada zapravo kreće povorka po centru grada. No, na graničnom prijelazu čekali smo od 14 do 16 sati, i to s dvoje male djece u automobilu. Na granici nam je objašnjeno kako je gužva nastala zbog velikog broja putnika s dokumentima BiH, a koji rade u Austriji te se vraćaju preko Mađarske u Austriju nakon produženog vikenda zbog blagdana u ovoj državi. Dijelom nam je jasno da zbog ulaska u šengenski prostor pregled građana s dokumentima trećih zemalja duže traje. No, najveći je problem što na ovom prijelazu uopće ne funkcionira posebna kolona za EU građane i ona za ostale putnike, jer bi u suprotnom primjerice u nedjelju ulazak u Mađarsku bio mnogo brži i ne bismo morali čekati isto kao i građani BiH, koji nemaju EU dokumente. Ono što nam nikako nije jasno je zašto smo na povratku iz Mađarske čekali sat i pol na ulazu u Hrvatsku. Znači, na granicu smo stigli oko 19 sati, a u Hrvatsku smo ušli u 20.30 sati. Ispred nas su bila isključivo vozila s hrvatskim tablicama. Tu se više ne mogu opravdavati čuvanjem šengenske zone, nego čistim maltretiranjem. Uistinu se nisam osjećao kao građanin Europske unije, nego kao građanin drugog reda – komentirao je za naš list čitatelj Miroslav E.

Nedjeljne gužve na granici s Mađarskom zapravo su samo podsjetnik na ono što hrvatske građane čeka na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom već od ovog proljeća, točnije Uskrsa, kada će krenuti veće gužve. Naime, nakon nepune četiri godine, koliko su hrvatski građani uživali u relativno liberalnom režimu prelaska granice, od travnja prošle godine na hrvatsko-slovensku i hrvatsko-mađarsku granicu vratila se stroga i nepropusna granica, koju više nije moguće prelaziti, tako da nam policajci samo mahnu da možemo proći dalje bez pregledavanja dokumenata. Recimo i kako su u međuvremenu upravo austrijski radnici iz BiH otkrili kako im je putovanje mađarskim autocestama do Austrije povoljnije, a čekanje na hrvatsko-mađarskoj granici trebalo bi ipak biti kraće od onoga na hrvatsko-slovenskoj. Stoga su gužve vikendom na graničnim prijelazima Duboševica i Baranjsko Petrovo Selo sve češće.

Objašnjenje policije

Iz Policijske uprave osječko-baranjske u ponedjeljak su priznali kako je u nedjelju na spomenutom graničnom prijelazu bio pojačan promet te ponudili objašnjenje zbog čekanja.

“Točno je da je intenzitet prometa bilo povećan, kao i svakog vikenda, te pogotovo zbog održavanja karnevala buša u Mađarskoj. S tim u svezi rukovoditelji i policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir koji su obavljali graničnu kontrolu poduzeli su sve moguće mjere kako bi se omogućila povećana protočnost prometa na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, a također se odnosi i na povećan broj policijskih službenika koji obavljaju poslove granične kontrole, otvoren maksimalan broj prometnih trakova za obavljanje granične kontrole te su policijski službenici regulirali promet na prometnici D-7, koja vodi prema graničnom prijelazu i preusmjeravali promet na susjedni granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo-Beremend (gdje je promet bio smanjenog intenziteta) s ciljem kraćeg zadržavanja putnika na graničnom prijelazu te iskorištavanja maksimalnih organizacijskih i infrastrukturnih mogućnosti graničnog prijelaza Duboševica-Udvar”, tumače iz PU osječko-baranjske.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *