Brz nastavak tendera na koji čeka Pelješki most (HR)

peljeski most

Posrijedi je sitna intervencija koja bi brzo bila korigirana da je žalitelj od HC-a zatražio pojašnjenje.

Za potencijalne ponuditelje zainteresirane za natječaj na kojem Hrvatske ceste traže najbolju ponudu za nadzor nad izvođenjem radova na Pelješkom mostu, ovo blagdansko vrijeme ipak donosi izazov.

Hrvatske ceste će taj proces nastaviti prije Božića, pa s time valja računati u smislu aktivnosti vezanih za pripremanje ponuda, iako se iz više razloga predaju u zadnji čas.  Ovakav je tijek suprotan očekivanjima da će zastoj postupka biti duži, a po nekima i dva mjeseca, što bi bez potrebe prolongiralo odluku koja se očekuje u drugom tenderu vezano za pitanje koja će od tri ponude biti odabrana za izvođenje projekta gradnje Pelješkog mosta.

Stoga se i tender za nadzor ovime ističe i kao rijedak slučaj po brzini deblokade natječaja koji je početkom prosinca drugi put zaustavljen po općem mišljenju na neobičan način – žalbom mikro subjekta čije je ime u građevinskoj branši nepoznanica, ali i po tome da je u dva tjedna, dakle u rekordnom roku, riješen. No, time se kao ključni element pokazuje brzina u postupanju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja je promptno reagirala kako se čini zbog činjenice da je riječ o natječaju koji se vezuje po sistemu ‘spojenih posuda’ uz početak realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta od nacionalnog i strateškog interesa kakav jest po općem mišljenju gradnja mosta.

Brza objava izmijenjene dokumentacije, s čime kreće dalje tender, kao važna najava za ponuđače proizlazi iz odgovora koji smo dobili iz Hrvatskih cesta. Kako je naručitelj u postupku pred Komisijom priznao da je s njegove strane došlo do nenamjernog propusta (vezan je uz prvotno objavljeni dokument – troškovnik kompletnog nadzora – koji je naknadno tehničkom omaškom postao nedostupan), sad će to HC brzo ispraviti.

Zanimljivo je i, što svi potvrđuju, da je posrijedi nimalo zahtjevna intervencija – sitnica koja bi jednako brzo bila korigirana samo da je žalitelj od naručitelja zatražio pojašnjenje. To se kako tvrde poznavatelji iz građevinskog sektora u pravilu i radi, pa je tako žalba i nepotrebna. Doznaje se i da će se dokumentacija mijenjati tijekom današnjeg dana, i slijedom navedenog razvidno je kako će nastavak procesa biti do Božića, kako poručuju iz Hrvatskih cesta. Također navode i da će rok za predaju ponuda biti produžen sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Koliko, pak, dugo, tj. kad se službeno predviđa istek roka, pitanje je na koje će odgovor brzo stići. Na tržištu se nagađa da će to biti bliže polovici siječnja. Inače, ova odluka DKOM-a važna je i u dijelu teksta gdje je poruka za sve javne naručitelje da se dokumentacije može mijenjati već drugi dan nakon objave odluke na internetskim stranicama Komisije.

Izvor: poslovni

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *