Austrija tuži Nemačku sudu EU zbog putarine

toll germany (1024x769)

Austrija će tužiti Nemačku Evropskom sudu pravde zbog plana o naplati putarine koja bi u Nemačkoj važila samo za strance, izjavio je danas austrijski ministar saobraćaja Jerg Lajhtfrid, ocenivši da je takav plan, koji bi stupio na snagu 2019, zasnovan na diskriminaciji.

Reč je o naplati nemačke putarine za automobile sa stranim registarskim tablicama na auto-putevima te zemlje po ceni do 130 evra godišnje, dok će nemački vozači moći da povrate troškove putarine kroz smanjenje poreza, navodi Rojters.

“Ovo je indirektna diskriminacija na osnovu nacionalnosti”, rekao je Lajhtfrid, istakavši da je Evropska komisija, prihvatanjem nemačkog plana o putarini, propustila šansu da uspostavi “pravednost u Evropi”.

Austrijski ministar je ukazao da treba izgraditi Evropsku uniju u kojoj važi snaga zakona, “a ne zakon jačeg”.

Prema njegovim rečima, Austrija je pripremila tužbu na 30 strana koju će danas dostaviti najvišem sudu EU, nadležnom za podržavanje primene zakona EU.

Advokat Valter Obvekser, koji je govorio zajedno sa Lajhtfridom, izrazio je očekivanje da će sud doneti odluku po austrijskoj tužbi protiv Nemačke do kraja 2018. ili početkom 2019. godine.

Nemački parlament je u martu dao “zeleno svetlo” za plan o putarini, ali taj plan verovatno neće stupiti na snagu pre 2019, napominje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *