EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS (BIH)

5C
Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da, sa 70 miliona eura, kreditira izgradnju prve faze Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, potvrđeno je na pregovorima u Londonu, u kojima su učestvovali predstavnici resornog ministarstva i Autoputeva RS, te Ministarstva finansija i trezora BiH.

Riječ je o šest kilometara autoputa od petlje Johovac do Rudanke, čija bi izgradnja mogla da počne na proljeće. Međutim, da bi ugovor bio potpisan potrebno je ispuniti najvažniji uslov za kredit- usvojiti Zakon o akcizama.

Uslovi kredita su dogovoreni, ali ne i ispunjeni. Prvu fazu Koridora Vc kroz RS, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po završetku autoputa “9. januar”, koče akcize.

– Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost ovih kreditnih sredstava ne bi bila moguća da se ne ispuni taj uslov – kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Zbog toga što bi Vlada i Narodna skupština RS trebalo da odobre kreditni sporazum sa EBRD-om, kao i Parlamentarna skupština BiH, RS ne čeka da posljednja prepreka bude uklonjena. Pripreme su uveliko u toku.

– U toku su pregovori o kreditnom aranžmanu, procedure prema Vladi i Skupštini, eksproprijacija i tender koji će se raspisati za izvođače i nadzorni organ – navodi Dušan Topić, direktor JP Autoputevi Republike Srpske.

Po osnovu akciza, Autoputevima RS, od njihovog osnivanja do danas, doznačena su 402 miliona KM. Ta sredstva uložena su u izgradnju autoputeva. Njihova gradnja neće stati ni ako Zakon o akcizama ne bude usvojen.

– Moraćemo tražiti alternativne izvore finansiranja, ali sam optimista da će akcize uskoro biti usvojene – kaže Trninić.

Topić očekuje da će na proljeće biti potpisan kreditni sporazum i ugovor sa izvođačima radova. Dobije li kredit, umjesto 70 miliona eura, RS će zbog granta odobrenog na samitu u Trstu, vraćati 56 miliona. Radova će uskoro biti i na brzom putu Klašnice-Banjaluka. Riječ je o uklanjanju naplatnih kućica u Glamočanima i rekontrunstrukciji saobraćajnice, za šta će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti raspisan tender. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM.

Izvor: seebiz.eu

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *