Uklonite neregistrirani automobil, ili platite troškove njegova odvoza (HR)

neregistrirana vozila

Nakon što nam se u redakciju Glasa Slavonije javila građanka koja tvrdi da je grad pun neregistriranih vozila koja predugo stoje na parkiralištima, upitali smo gradske vlasti radi li se doista o velikom broju takvih automobila, te što Grad čini da se ona što prije uklone.

– Sva neregistrirana vozila koja stoje duže od sedam dana na javnoj površini moraju se ukloniti. Kada komunalni redar zapazi takvo vozilo ostavlja se upozorenje na vozilu, zataknuto za brisače da ga vlasnik ukloni s javne površine. Kad se skupi određeni broj upozorenja, donosi se rješenje o uklanjanju kojim pozivamo vlasnika vozila da ih uklone. To rješenje stavlja se na oglasnu ploču Grada, jer mi ne znamo tko je vlasnik da bismo mu rješenje uputili na adresu stanovanja – kaže Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka. Kako, dalje dodaje, nakon 15 dana rješenje postane pravomoćno, a onda se ide u njegovo izvršenje.

– Onda ponovno pošaljemo komunalne redare da provjerimo je li vozilo uklonjeno, a ako nije dolazi vozilo za odvoz i odvoze ga. Grad ima ugovor s tvrtkom Kairos koja vozilo odveze u svoje dvorište. Vlasnik i dalje može preuzeti vozilo u roku 30 dana, uz plaćanje troškova odvoza. Ako vlasnik ne preuzme vozilo, s vozilom se postupa prema Pravilniku o otpadnim vozilima, odnosno odlazi u sekundarne sirovine. Tvrtka Kairos ima ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i takva vozila zbrinjavaju sukladno Pravilniku. Kairos se naplaćuje iz Fonda za zaštitu okoliša iz tih sekundarnih sirovina – kaže Ivica Šiškić.

Ipak, napuštenih vozila čini se da je manje nego nekoliko godina ranije.

– Jako je malo takvih vozila sada, prije ih je bilo mnogo više. Uglavnom ih vlasnici nakon upozorenja maknu. Grad Osijek uklanja neregistrirana vozila s javnih površina, primjerice parkirališta u ulicama, sa zelenih površina i slično. Ipak, ako se radi o vozilu koje se više ne može koristiti, vlasnici mogu i sami pozvati tvrtku Kairos da odveze vozilo, ako ima ikakvu vrijednost, te dobiti iznos koji je predviđen Pravilnikom. Još više može se dobiti ako vlasnik vozilo sam doveze u Kairos – kazao je voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka. Cijena za vozilo koje je sekundarna sirovina kreće se oko kune po kilogramu, tako da se za svako prodano vozilo na ovaj način može dobiti najmanje oko 1000 kuna.

Izvor: glas-slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *