Bosch i Nikola ulaze u proizvodnju električnih kamiona

nikola_one

Američki startup Nikola već je predstavio svoj koncept električnog kamiona koji je pokretan strujom iz vodonikovih gorivih ćelija i baterija.

Sada su na razvoju tog projekta, koji na puteve neće stići pre 2021. godine, dobili i snažnog partnera – nemačkog proizvođača delova za autoindustriju Bosch. Dve kompanije će zajedničkim snagama razvijati dva kamiona, nazvana Nikola One i Nikola Two. Oba bi trebalo da budu pokretana električnim motorima, ali struja ne bi trebalo da dolazi iz baterija već iz vodonikovih gorivih ćelija. Kao osnovnu prednost ovog rešenja nad baterijama u Nikoli vide u činjenici da se gorive ćelije pune brže od baterija i pružaju veću autonomiju.

Plan je da se ovom tehnologijom u budućnosti kamionima omogući autonomija od 1.300 pa sve do skoro 2.000 kilometara s jednim punjenjem, i bez ikakvih emisija štetnih gasova.

Ipak, to nije sve u vezi električnih kamiona što se dešava ovih dana.

Elon Musk je nedavno najavio da će Tesla uskoro predstaviti svoj prvi električni tegljač. Za sada se o tom projektu ne zna mnogo, objavljena je tek jedna najavna slika, ali Musk kaže da je reč o „nestvarnom“ vozilu čiji prototip će javnosti pokazati u sedištu kompanije u Hawthorneu.

Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *