Autoput i dalje stoji prazan (SRB)

autoput_batocina_kragujevac_02

Završena deonica na autoputu Kragujevac – Batočina nije puštena za saobraćaj ni prošle nedelje, iako je pre dve nedelje, upravo za naš list Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, obećao da će se to dogoditi.

Komentarišući navode Ministarstva saobraćaja da ta deonica do sada nije otvorena jer “Putevi Srbije” nisu tom ministarstvu dostavili potpunu dokumentaciju za traženu izmenu rešenja o građevinskoj dozvoli, Drobnjak je 6. septembra ocenio da je “najvažnije da je put završen”, da će traženi papiri biti dostavljeni te da će put biti otvoren “sledeće nedelje”.

Ta “sledeća nedelja”, i kalendarski je okončana pre tri dana, ali potpuno novi asfalt i dalje čeka prve putnike. Pošto nema nikog da put proglasi otvorenim, Kragujevčani i dalje moraju da se na Koridor 10 uključuju, vozeći se samo jednom trakom. U “Putevima Srbije” su krajem prošle sedmice rekli za Danas da otvaranje te deonice “sada zavisi od Ministarstva”, implicite sugerišući da je to javno preduzeće ispunilo sve tražene obaveze. Zbog toga autoput u koji je uložen ogroman novac, već treći mesec stoji beskorisno. Do kada, ostaje da se vidi.

Podsetimo da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović još 19. juna izjavila da je izgradnja najvećeg dela budućeg autoputa od Kragujevca prema Koridoru 10 završena, te da će deonica do ulaska u Batočinu biti otvorena krajem tog meseca.

– Ukupna dužina puta je 27 kilometara, mi smo završili 22 kilometra i ostaje još pet kroz Batočinu. Do marta očekujem izgradnju i tih pet kilometara. Ovaj projekat se vuče godinama, mi smo projekat preuzeli prošle godine i sledeće nedelje pustićemo završeni deo – kazala je ministarka Mihajlović početkom druge polovine juna.

Od tog datuma prošlo je ravno tri meseca.

U čemu je, onda, problem? Najpre u tome što je proletos, kad je obznanjeno da je najveći deo autoputa završen, ustanovljeno da je ona saobraćajna traka tog putnog pravca koja je godinama u funkciji poprilično ruinirana, pa je ministarka Mihajlović naložila rukovodstvu kragujevačkog Preduzeća za puteve da tu traku hitno rekonstruišu i presvuku novim asfaltom.

Taj posao je potrajao, ali je prilaz Koridoru 10 sada već nedeljama spreman za otvaranje. Nakon što je naš list početkom meseca skrenuo pažnju na ovu situaciju, Ministarstvo saobraćaja je loptu prebacilo u dvorište Puteva Srbije, dok ju je ono sada vratilo nazad Ministarstvu. Međutim, dok se oni tako dobacuju, autoput stoji, a vozači trpe.

Izvor: Danas

Fotografija: Putevi Srbije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *