Hrvati na putovanja potrošili 1,25 milijardi evra (HR)

guzva autocesta

ZAGREB – Stanovnici Hrvatske su na više od 4,5 miliona putovanja po Hrvatskoj i inostranstvu prošle godine ostvarili ukupno 27 miliona noćenja i potrošili 9,3 milijarde kuna (1,25 milijardi evra). Od toga se 6,5 milijardi kuna (877 miliona evra) odnosi na privatna, a 2,8 milijardi kuna (378 miliona evra) na poslovna putovanja, izvještava agencija Hina.

Na putovanjima u inostranstvu su potrošili oko 3,3 milijarde kuna (445,5 miliona evra), a ostalo u Hrvatskoj.

Riječ je o privremenim podacima i procjenama iz analize o turističkoj aktivnosti hrvatskog stanovništva za prošlu godinu, u okviru koje je Državni zavod za statistiku (DZS) u četiri navrata tokom 2016. i početkom ove godine ispitao oko 22.000 građana Hrvatske životnog doba od 15 i više godina, precizira hrvatska agencija.

Podaci DZSa pokazuju da su prosječno po putovanju hrvatski stanovnici lani ostvarili šest noćenja, potrošivši prosječno po putovanju oko 2.000 kuna (270 evra), odnosno dnevno oko 346 kuna (oko 47 evra).

Od ukupno 4,5 miliona putovanja, 3,8 miliona su bila privatna višednevna putovanja, koje je ostvarilo 1,6 miliona stanovnika Hrvatske. Najviše privatnih putovanja, tačnije 2,5 miliona, ostvarili su po Hrvatskoj, a u inostranstvo su putovali najviše u BiH, Italiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *