Zbog Ine Hrvatska tužena Sudu EU-a (HR)

INA cijene

Europska komisija u četvrtak je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a jer nije promijenila Zakon o privatizaciji Ine, koji državi daje pravo veta u ključnim stvarima.

“Komisija smatra da se posebnim ovlastima države iz Zakona o Ini neprimjereno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i sloboda poslovnog nastana. Komisija uviđa da je zaštita sigurnosti opskrbe energijom legitiman cilj u javnom interesu koji dijeli i EU te da bi se njime mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcioniranju EU-a. Takva ograničenja međutim moraju biti proporcionalna. U ovom se slučaju Zakonom o Ini hrvatskoj državi omogućava osporavanje važnih odluka poduzeća, pri čemu ulaganje veta nije potrebno obrazložiti mogućim ugrozama sigurnosti opskrbe ili druge javne politike, ili javnim interesom”, navodi se u priopćenju Komisije.

Prema Zakonu o Ini, državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo ulaganja veta na odluke poduzeća u pogledu prodaje dionica ili imovine iznad određene vrijednosti. Država se može protiviti važnim odlukama uprave Ine, kao što su promjena djelatnosti poduzeća, dodjela koncesija ili ovlasti i promjena adrese njegova sjedišta. “Komisija smatra da takvo bezuvjetno pravo veta nadilazi ono što je nužno za zaštitu sigurnosti opskrbe energijom i da je stoga neproporcionalno”, ističe se u priopćenju.

Komisija navodi da je Hrvatska prije pristupanja EU-u preuzela obvezu usklađivanja Zakona o Ini s pravilima EU-a. S obzirom na to da Hrvatska nije izmijenila taj zakon, u studenome 2014. EK je odlučio protiv nje poduzeti mjere. Nakon što je u prosincu 2016. ocijenila očitovanja hrvatskih tijela, Europska komisija poslala je Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojemu službeno zahtijeva izmjenu Zakona o Ini uz obrazloženje da se njime krše pravila Ugovora o funkcioniranju EU-a. Hrvatska još uvijek nije postupila u skladu s obrazloženim mišljenjem EK-a.

U priopćenju se navodi da je unatoč odluci od četvrtka EK i dalje otvoren za napore koje hrvatska nadležna tijela ulažu u rješavanje tog predmeta.

Izvor: glas-slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *