Počelo lobiranje: Povećanje akciza na naftu uskoro na dnevnom redu sjednice Parlamenta BiH (BIH)

gorivo 5
Hitni postupak primjenjuje se samo kada se radi o prijedlogu zakona visokog stepena hitnosti, odnosno o prijedlogu zakona definisanom na tako jednostavan način da se samo može usvojiti ili odbaciti.

Ako se zakon razmatra po hitnom postupku, prijedlog zakona ne razmatraju komisije domova te ne postoji mogućnost amandmanskog djelovanja na tekst prijedloga zakona.

Na ovaj način bilo bi onemogućeno Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se izjašnjava o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Riječ je o parlamentarnoj komisiji koja je dala negativnu ocjenu predloženim zakonima zbog čega je u konačnici set zakona i povučen iz parlamentarne procedure.

Kako saznajemo, uskoro bi trebalo da bude zakazana sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić definisati konačne stavove s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i entitetskim ministrima finansija.

Zvizdić je ranije izjavio da će Vijeće ministara BiH uputiti set zakona o povećanju akciza tek nakon što entitetske vlade jasno stanu iza tog prijedloga s obzirom na to da su entitetski funkcioneri ranije izjavljivali da osim akciza postoje i neke druge alternative za izgradnju autoputeva i magistralnih cesta.

Više zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH potvrdilo nam je da je uveliko počelo ponovno lobiranje da na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podrže povećanje akciza na naftu i naftne derivate te da su u taj proces uključeni, kako predstavnici bh. vlasti, tako i predstavnici stranih ambasada.

Kako su nam kazali izvori bliski vladajućoj koaliciji, set zakona o povećanju akciza mogao bi se naći na dnevnom redu već 26. jula za kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, ovo će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Nedavno je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.

U prijevodu to znači da set zakona o akcizama nema podršku 25 zastupnika, dok je 17 parlamentaraca iz reda SDA, HDZ-a i SNSD-a za usvajanje (s tim što je upitno glasanje zastupnika Šemsudina Mehmedovića iz SDA koji je ranije bio suzdržan).

Izvor: klix.ba
Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *