BiH dobro pripremila odobrene projekte na Samitu u Trstu (BIH)

jusko 2

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je novinarima nakon povratka sa Samita lidera zapadnog Balkana u Trstu da je učešće bh. delegacije na tom događaju omogućeno zahvaljujući tome što je za dva mjeseca usvojena Transportna strategija.

Od ukupno šest odobrenih projekata za zemlje zapadnog Balkana četiri je dobila Bosna i Hercegovina, a riječ je o grant sredstvima u iznosu od 15,9 miliona eura za dionicu autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, 11,8 miliona eura za dionicu Zenica-Gračanica, 15,3 miliona eura za dionicu Johovac-Rudanka i 3,1 milion eura za Luku Brčko.

“Znali smo već prije četiri mjeseca da su projekti iz BiH dobro pripremljeni i gotovo napravljeni bez ijedne sugestije”, kazao je Jusko.

Od benefita ulaska BiH u Transportnu zajednicu ukazao je na sigurnost prometa i  centralnu bazu počinilaca prometnih nesreća.

“U BiH, ali i drugim zemljama zapadnog Balkana dešava se da veliki broj prekršilaca saobraćajnih nesreća koji žive u dijaspori naprave nesreću na našim prostorima, a po povratku u zemlju prebivališta apsolutno nemamo mogućnost da dođemo do njih. U rješavanju tog problema doprinijelo bi pravljenje navedene centralne baze podataka”, istakao je Jusko.

Uvjeren je da će BiH uskoro potpisati Ugovor o ulasku u Transportnu zajednicu, što je trenutno u zastoju zbog određenih uvjeta Vlade RS, koja su neprihvatljiva za Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Ugovor omogućava infrastrukturno integrisanje BiH unutar regiona i EU.

“Ministarstvo je već pripremilo nove projekte, koji će uslijediti u drugoj polovici godine u pogledu digitalizacije – uvođenja 4G mreže, te iz sektora željeznica”, ustvrdio je Jusko na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem govorio o ostvarenim aktivnostim na Samitu u Trstu.

Izvor: akta.ba

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *