Kinezi, pa evropljani najbolji u usponu električnih automobila

električna vozila kinezi

LONDON, Dionice na globalnom tržištu, naročito one iz Kine i država u razvoju, ostvarile su najveće dobitke u drugom kvartalu ove godine, a slijede ih dionice evropskih firmi.

Najveće iznenađenje su komunalne usluge i nekretnine, čije su dionice rasle zbog niskih dugoročnih kamatnih stopa jer tržište ne vjeruje projekcijama američkog FED-a.

Sporija dinamika kamatnih stopa očito je pozitivna za sektore sa više duga.

Energetika je ponovo sektor sa negativnim povratom. Valuacija dionica u energetici još uvijek odražava prevelika očekivanja za oporavak cijene sirove nafte, navode ekonomski analitičari.

Tehnološki sektor je porastao za 18 odsto, ali valuacije na tehnološke dionice se sve više rastežu i analitičari ocjenjuju da se ovaj rast neće nastaviti takvom dinamikom.

Sektori sa najboljim rezultatima u trećem kvartalu ove godine biće – zdravstvo, roba široke potrošnje i komunalije.

U sektoru električnih vozila prelomna tačka bila je 2013. godina, kada je kompanija “Tesla” premašila dvije milijarde dolara prihoda.

Finansijski stručnjaci ocjenjuju da ljudi “žive `Majkrosoftov` trenutak” u sektoru električnih vozila i autonomne vožnje.

Prema procjenama industrije, električna vozila s dužim dometom putovanja koštaće oko 22.000 dolara, što znači da će biti pristupačna i tržištima u razvoju.

“Blumbergove” procjene govore da električna vozila trenutno čine 35 odsto prodaje novih vozila.

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *