Finska uvela aplikaciju za upozorenje na irvase na putu

irvasi na putu

Finska je razvila novu aplikaciju za telefone koja pomaže da se smanji veliki broj irvasa koji stradaju u saobraćajnim nesrećama.

Oko 300.000 irvasa slobodno luta divljinama Laponije na severu Finske. Procenjuje se da svake godine oko 4.000 tih životinja pogine kada ih udare vozila na putevima, a naknade koje se isplaćuju njihovim čuvarima su prilično velike.

Većina nesreća se desi tokom zimskog perioda kada je teže uočiti životinje. Nekoliko metoda za smanjivanje broja ubijenih životinja nije uspelo, uključujući prskanje njihovih rogova fluorescentnim bojama, kačenje reflektora oko vrata i pomeranje saobraćajnih znakova za upozorenje na irvase u skladu s njihovim kretanjem.

Najnoviji pokušaj je uvođenje aplikacije za pametne telefone “Porokelo”, što na finskom znači “Zvonce irvasa”, a prvi podaci pokazuju da daje rezultate.

Prošlog meseca je zabeleženo 300 nesreća manje na putevima u Laponiji u odnosu na novembar prošle godine.

Jednostavna aplikacija omogućava vozačima da jednim klikom na ekranu telefona registruju irvase blizu puta. Pomoću tehnologije navigacionog sistema GPS kreira se zona upozorenja prečnika 1,5 kilometara koja traje jedan sat i upozorava druge korisnike aplikacije koji prilaze tom području.

“Ako je irvas u blizini, vozači uspore i kada prođu zonu upozorenja mogu da nastave da voze normalnom brzinom”, kaže Jako Jlinampa, direktor lokalnog poslovnog centra u Rovanijemiju, najvećeg grada u Laponiji.

Projekat je počeo u junu kada je 1.000 besplatnih pametnih telefona s instaliranom aplikacijom, koje su dodeljeno profesionalnim vozačima, uključujući vozače kamiona, taksija i autobusa.

Marija Timo-Huhtala, koja je pomogla u kreiranju aplikacije, naglašava da se vozači ipak ne smeju previše oslanjati na taj sistem. Putevi u Laponiji su veoma dobro pokriveni sistemom, ali još ne 100 odsto, tako da se neki irvas može naći na putu i ako nema upozorenja.

Izvor: Beta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *