Nabujala Drina stopirala radove na “Bratoljubu”

Bratoljub

Zbog obrušavanja konstrukcije mosta koji se gradi između Bratunca i Ljubovije, radovi stoje već sedam dana.

Povećanje protoka posljedica je prirodne pojave velikih voda na Drini i tehničke mogućnosti HE „Bajina Bašta“. Povećani priliv vode pokazao je da se moramo povinovati zakonima prirode, ali su prethodno preduzete sve moguće mjere da se smanje posljedice.

Preduzetim aktivnostima, prethodnim pražnjenjem akumulacije HE „Bajina Bašta“, (prije nastanka poplava, od 4 metra) vrh poplavnog talasa od 2.400 m3/s je smanjen za 400 m3/s i time su značajno umanjene štete od velikih dotoka kako na gradnji mosta tako i čitavom nizvodnom području. Napominje se da kod većih dotoka vode HE „Bajina Bašta“ radi isključivo protočno, bez ikakve mogućnosti izravnanja protoka vode.

U opštini Ljubovija nadaju se da će smanjenjem protoka vode u Drini i boljom kordinacijom Elektroprivrede Srbije i elektrane „Bajina Bašta“ do kraja nedjelje radovi biti nastavljeni.

Nabujala Drina usred noći srušila je skelu sa jednog od nosećih stubova mosta u izgradnji, pa je čelična konstrukcija dimenzija 27 sa 15 metara završila u reci.

Prema prvim procjenama šteta je između 300-400 hiljada evra, ali ona raste svakoga dana, jer radovi stoje od kritične noći između ponedjeljka i utorka. Ni trenutni vodostaj ne uliva nadu.

„Treba postići taj optimum da dođe do protoka između 300 i 500 kubika, a na sastanku koji je održan u Ljuboviji, u koordinacionom tijelu, dogovreno je da se do petka uspostavi ta saradnja, kako bi izvođač mogao da nastavi sa radovima“, kaže Milovan Kovačević, predsjednik opštine Ljubovija.

Da škripi u saradnji između Elektroprivrede Srbije i Hidroelektrane Bajina Bašta, ukazala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kada je prije sedam dana obilazila gradilište poslije rušenja skele.

„Pored svih sastanaka i dogovora koje smo prethodno imali, najava koje je došla ka ljudima koji ovdje rade, jeste da će za dva dana biti visok vodostaj i dotok vode, a voda je puštena dva dana ranije. Ne daj Bože da je postojala skela i da smo imali ljude na skelama, mi bi danas pričali da smo izgubili živote“, rekla je ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihailović.

U EPS-u ističu da su oni i Hidroelektrana „Bajina Bašta“ na vrijeme najavili povećanje protoka svim učesnicima posla gradnje mosta preko Drine kod Ljubovije, kao što su prethodno svi učesnici uredno obavještavani o svakoj promjeni protoka, koja utiče na dinamiku radova na mostu.

Kada se protok smanji, postojeća skela biće uklonjena i postavljena nova. Tada se očekuje nastavak radova.

IZVOR: www.atvbl.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *