Naftaši osnivaju fond za razvoj čistih tehnologija

nafta-2

Aramco, BP, Eni, Repsol, Shell, Statoil i Total u Londonu predstavljaju detalje ulaganja u smanjenje emisija ugljičnog dioksida i povećanje iskoristivosti motora u vozilima.

Sedam velikih svjetskih naftnih kompanija osnovat će investicijski fond koji će ulagati u tehnologije koje bi trebale umanjiti klimatske promjene. Prema navodima Reutersa, izvršni direktori saudijskog Aramca te europskih naftnih kompanija BP, Shell, Eni, Repsol, Statoil i Total danas će u Londonu predstaviti detalje tog fonda, ali i druge korake za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Navedena skupina kompanija dio je šire Naftne i plinske klimatske inicijative (OGCI) koja je osnovana prije dvije godine uz podršku Ujedinjenih naroda, a čine je 11 kompanija koje su zaslužne za petinu ukupne svjetske proizvodnje nafte i plina. Prema navodima upućenih izvora, budući investicijski fond fokusirat će se na razvoj tehnologija koje smanjuju emisiju ugljičnog dioksida i povećavaju efikasnost i iskoristivost motora u vozilima.

Osim toga, fond će ulagati i u projekte kojima je cilj smanjiti troškove tehnologije izdvajanja i spremanja ugljičnog dioksida (CCS tehnologija). Podsjetimo, radi se o tehnologiji izdvajanja ugljičnog dioksida koje proizvode termoelektrane, primjerice na ugljen te njegovo injektiranje u podzemne spremnike. Struktura tog fonda te iznos novca kojim bi raspolagao nije za sada poznat. Energetski sektor pod sve je većim pritiskom aktivnog uključivanja u borbu protiv klimatskih promjena. Iako i dalje čini dio vrlo mali dio njihovog poslovanja, Statoil, Total i Eni posljednjih su godina povećali ulaganja u obnovljive izvore. Naftaši također sve snažnije lobiraju za napuštanje korištenja ugljena u proizvodnji struje u korist prirodnog plina.

IZVOR: www.poslovni.hr

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *