Vučić: Želim da izgradimo dvostruko više kilometara autoputa nego Tito (SRB)

riga

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, razgovarali su  u Rigi sa delegacijom kineskih firmi CRBC i CCCC koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Rigi da želi da u narednom periodu u Srbiji bude izgrađeno “dvostruko više” kilometara autoputa nego tokom 35 godina vladavine Josipa Broza Tita.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je u okviru Samita lidera zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine u glavnom gradu Letonije, razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CRBC o deonicama puteva za koje su potpisani ugovori.

“Sutra otvaramo deonicu Ljig-Preljina, dužine 40,4 kilometara a onda staju Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig gde imamo problem sa eksproprijacijom. Za nas je prioritetno da sa njima uskoro dogovoramo deonicu Požega-Preljina, u dužini od 31 kilometar, čijim bi završetkom dramatično povećali turistički potencijal Zapadne Srbije”, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, Kinezi su zainteresovani i za deonicu autoputa od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, pošto je to u skladu sa njihovom strategijom izlaska na Jadransko, Baltičko i Crno more.

“Od Požege do Boljara imamo 107 teških kilometara, i to je najteži deo puta u našoj zemlji. To se nikome ne isplati da gradi jer je taj put procenjen na 1,8 do dve milijarde ali ako se dogovorimo sa Crnom Gorom o nekoj vrsti koncesija za ceo put Beograd-Bar, onda bi to možda mogli da zatvorimo”, kazao je Vučić.

On je dodao da su predstavnici BiH pominjali vezu od Sarajeva preko Beograda ka centralnoj Evropi dok Makedonci insistiraju na vezi Beograd-Skoplje-Solun.

“Srbija je negde u centru koridora puteva. Sve se više stvari vrti oko Beograda i pre svega Niša”, rekao je Vučić.

Srbija je juče, prvog dana Samita u Rigi, potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra. Među potpisanim ugovorima su oni koji se odnose na modernizaciju i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta na deonici Beograd-Stara Pazova, zatim na izgradnji Koridora 11 i dela obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin-Obrenovac.

Razgovori sa kineskim firmama

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, razgovarali su danas u Rigi sa delegacijom kineskih firmi CRBC i CCCC koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik kompanije CCCC, Sun Ziu i potpredsednik kompanije CRBC, Jang Jongšen.

Tokom razgovora razmatrani su predlozi o različitim modalitetima realizacije nastavka gradnje Koridora 11, odnosno autoputa od Preljine do granice sa Crnom Gorom.

Na sastanku je predočeno i da su kompanijz CCCC predložili kineski predsednik Si Đinping i premijer NR Kine Li Kećang da pruži svu pomoć Vladi Srbije u realizaciji velikih infrastrukturnih projekta, kao i da se pronađe način da se u najskorijem roku završi autoput koji povezuje Beograd sa lukom Bar u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Večernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *